Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 16:00 - ЗА НОТИТЕ, МУЗИКАТА И ГРОЗДЕТО
Автор: shturec1 Категория: Музика   
Прочетен: 2019 Коментари: 3 Гласове:
1



Седя си аз в селската кръчмица (те сега „кафе” по модерному и викат), пийвам си и размишлявам за това дето даскала за нотите го каза: Нотите за музиката били като буквите за словото. Ша ма прощава той, ама язе като одих три годин у първо оделение и не се научих ни да чета, ни да пиша, да не би да не моем да говорим. Море окам си я и попържувам даже, та със сите съселяни съм станал роднина по майчина им линия.

         Та я па за нотите си мислим. Ангъч циганино и Минуш тупана ни знаят буквите, ни ноти са видели, па сватба у село без них не минува. И колко повече грозданка и винце смукнат, толкова по им иде музиката. Значи, тя музиката не ще да е от нотите, а ще да е от гроздето. Амчи така ще да е. Я погледнете по Европата. Амчи те какви лозя имат там бе у Тосканата , у Токайя, у Шампанията и къде ли не още. Амчи при такоз хубаво грозде, как няма да имат хубава музика и добри музиканти? Ами те музикантите им колкото по-големи, толкова повече имена имат. Ами да вземим например Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах – всичките с по три имена. Е имало е други велики като тоз Йохан дето му лепнали прякора Щраус, защото дядо му бил фермер и сигурно е отглеждал камилски птици. С прякор, ама като се каже Щраус, цялото свят за валсовете му знае.

         То и у нас, преди Демокрацията, като имаше Текезета имахме хубави гроздя и грозданката ни беше на академично ниво. Ами чи като се кажеше „Академик Неделчев” всички се покланяха пред него. И тогаз имахме и ний музиканти и певци с по две имена барем: Любомир Пипков, Лили Иванова, Николай Гяуров – все големи. Е имаши и таквиз с по едно име, ама след него и прякор. Ама като се кажеше „кръпката”, „кеца”, „барабата” всеки знаеше за какво става дума. Амчи я и арменеца от една тромба тръгна и с „Академик Неделчев”, без да е завършил музикална академия, чаааак до председател на жури в „Мюзик айдал” стигна. Та даже и „маестро” му викаха. А сега няма веки Текезета, няма хубави лозя, останаха само тук таме по някоя асмица, амчи то и гроздето никакво – едвам за една пърцуца става. Амчи то от пърцуцата каква музика ще излезе освен една чалга. Амчи и певиците все с по едно име: Глория, Ивана, Преслава. Че и прякор няма как да им туриш. Какъв да бъде? Силиконката ли, прашката ли? Амчи те всичките със силикон и прашки – как да ги различиш?

         Та шъ ма прощава даскала с неговите ноти. Не си ли оправим лозята и гроздето все чалга ще слушаме.



Тагове:   музиката,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. roroboro - На мен ми харесва.Тук мнозина не разбират, какво си написал.
12.02.2010 08:47
Не зная кои са Моцарт,Бах,Бетовен.Но зная кои са акд.Неделчев, проф.Занков,проф.Бабриков и какво са създали.А си имам и хубаво лозе.
цитирай
2. shturec1 - На roroboro
13.02.2010 14:57
Добре е, че имаш хубаво лозе - ще слушаш хубава музика, а не чалга като циганите и другите с техния манталитет. Поздрави!
цитирай
3. roroboro - Аха
15.02.2010 07:55
Не слушам чалга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shturec1
Категория: Политика
Прочетен: 339393
Постинги: 152
Коментари: 79
Гласове: 420
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930